Tombik Ayı

—————————————————————————————————————–

Kazanım ve Göstergeleri :

DG
K8         Dinledikleri/izlediklerini çeşitli yollarla ifade eder.

G2         Dinledikleri/izledikleri ile ilgili sorulara cevap verir.

BG
K7         Dinledikleri/izlediklerinin anlamını kavrar.

G1         Sözel yönergeleri yerine getirir.

—————————————————————————————————————–

Malzeme :

Kuklalar

—————————————————————————————————————–

Uygulama :

Öğretmen eline bir kukla alır ve “Merhaba çocuklar, etkinliğimize bugün kukla köşesinde başlayalım.” der. Sanki kukla konuşuyormuş gibi sesini değiştirerek çocukların dikkatini çekmeye çalışır.

Öğretmen, “Şimdi sevimli kuklamız bize bir masal anlatsın. He­pi­miz dinleyelim.” der.

“Bir varmış, bir yokmuş. Evvel zaman içinde kalbur saman içinde Tombik adında küçük bir ayı varmış. Tombik Ayı’nın okula gitme zamanı gelmiş. Annesi onu ormanda bulunan okula yazdırmış. Ama Tombik Ayı okula gitmeyi hiç mi hiç istemiyormuş. O, ormanda gezmeyi, oyun oynamayı isti­yormuş. O sabah annesi onu okula gitmesi için erkenden kaldırmış. Kahvaltısını yaptırmış ve kapıdan uğurlamış. Tombik Ayı, okula gitmek yerine ormanda gezmeye karar vermiş. Arkadaşları sincap ile tavşan, onun hata yaptığını söyleseler de Tombik Ayı kimseleri dinlememiş ve gezinmeye başlamış. Çok yorulmuş. “Aaa… Şuradaki parkta banklar var. Biraz oturayım, keyfime bakayım.” demiş. Ama bütün banklarda bir yazı asılıymış. Tombik Ayı, okula gitmediği için yazıları okuyamıyormuş.

Banklarda, “BOYALIDIR SAKIN OTURMAYIN!” yazıyormuş (Hikâyenin burasında “Peki Tombik Ayı’nın başına ne gelmiş olabilir?” diye sorularak çocuklara düşünme fırsatı verilir. Ardından devam edilir.). Üstü başı boyanan Tombik Ayı hatasını geç anlamış. O sırada okuldan öğrenciler dağılıp evlerine dönüyorlarmış. Okul arkadaşları, Tombik Ayı’yı boyanmış bir şekilde görünce çok gülmüşler. Tombik Ayı çok üzülmüş. Ağlaya ağlaya evinin yolunu tutmuş. Tombik Ayı’nın annesi, yavrusunun halini görünce; “Bak sevgili yavrucuğum, okula gitseydin bütün bunlar başına gelmezdi. Bana söz ver bakalım. Okula gideceksin değil mi?” demiş. Tombik Ayı pişman olmuş ve annesinden özür dilemiş. Ertesi sabah okula en erken Tombik Ayı gitmiş. Çünkü öğrenmesi gereken daha çok şeyler varmış.

  • “Evet çocuklar, sevimli kuklamızın anlattığı masalı beğendiniz mi?” diye sorularak çocukların masalı beğenip beğenmedikleri araştırılır.
  • Daha sonra masal ile ilgili sorular sorulur. Örneğin, “tombik ayı okuyabilseydi ne olurdu?”, “sizce tombik ayı neden arkadaşlarını dinlememiş?” gibi.
  • Sorular cevaplandıktan sonra “hikayeyi dinlediğiniz ve de soruları yanıtladığınız için bu sevimli kukla sizi yanağınızdan öperek teşekkür edecek” denir.
  • Sonrasında konuşulanlar özetlenerek etkinlik sonlandırılır.