Tanışma oyunlarının amacı bir topluluktaki kişilerin birbirleriyle ve eğitimciyle tanışmasını sağlamaktır. Küçük yaştaki çocukların ciddi anlamda tanışma problemi yoktur. Gündelik hayat içinde doğal olarak bu gerçekleşmektedir. Ancak bir sınıf ortamında ilk defa bir araya gelmiş öğrencilerin ve onlarla yeni tanışan bir öğretmenin, aşağıdaki bazı egzersizleri kullanması oldukça yararlıdır. Oyunları oynarken, mümkün olduğunca eğlence ve doğaçlama öğesine yer verilmelidir.
Öğretmen bir örnek yaptıktan sonra sırasıyla her öğrenci sınıfın önüne çıkar ve adını aşağıdaki formda söyler.
Örnek oyun formatı:
-
- Ben Burcu size ‘balık’ getirdim. Ben Burcu size ‘buzdolabı’ getirdim. Ben Burcu size ‘badem’ getirdim…
- Ben Kaan size ‘kalem’ getirdim. Ben Kaan size ‘keçiboynuzu’ getirdim. Ben Kaan size ‘kardan adam’ getirdim…
Oyunu oynarken okuma yazmayı öğrenmiş (6–7 yaştan itibaren) çocuklardan, isminin ilk harfiyle paralel olan sözcüğü bulmaları istenir. 4–6 yaş arası çocuklar için ise sesle yönlendirme yapmak gereklidir. Eğer gereken sözcük bulunamıyorsa, serbest çağrışımdan yararlanarak çocuğun istediği sözcüğü söylemesi teşvik edilir. Çalışmanın oyunculuk kullanılarak zevkli ve eğlenceli bir tanışma oyununa dönüştürülmesi mümkündür. Örneğin, çocuğun topluluktan sıyrılması, bir sandalyenin veya sıranın üzerine çıkması, kalıp cümleyi söylerken selam vermesi vb.
Not 1: Kalıp cümle söylendikten sonra, çocuğun isminin ilk sesi ile başlayan sözcüğü canlandırması istenebilir. Örneğin, “Ben Kaan size beyaz bir kuş getirdim” diyen bir çocuk, kuş imitasyonunu yapabilir.
Not 2: Kalıp cümleyi söyleyen çocuğun, kendisi olarak değil de bir başka tiplemeye bürünerek kendisini ifade etmesi istenebilir. Örneğin, yaşlı bir adam olarak, Ben Necati Bey size ‘nar suyu’ getirdim. Soğuktan üşümüş biri olarak Benim adım Ceren, size ‘ceviz’ getirdim.