Atların Yolculuğu
———————————————————————————————————————-
Kazanım ve Göstergeleri :
DA
K1 Sesleri ayırt eder.
Verilen sese benzer sesler çıkarır.
K8 Dinledikleri/izlediklerini çeşitli yollarla ifade eder.
Dinledikleri/izlediklerini drama yoluyla sergiler.
MA
K5 Müzik ve ritim eşliğinde hareket eder.
Bedenini kullanarak ritim çalışması yapar.
—————————————————————————————————————————
Malzeme : Hikaye
—————————————————————————————————————————
Uygulama :
- Çocuklarla çember olunur.
- “Çocuklar, şimdi size bir hikâye anlatacağım, hikâyeyi dinlerken anlattığım şeylerin seslerini çıkararak bana eşlik etmenizi istiyorum.” denir. Aşağıda yazılı olan kısa hikaye anlatılır:
- Atlar ormanda yavaş yavaş gidiyormuş (eller dizler vurulur).
- Uzakta yüksek bir dağın tepesinde taptaze otlarıyla yemyeşil bir çayır görmüşler (eller alına konarak uzağa bakma hareketi yapılır).
- Çayıra bir an evvel ulaşmak isteyen atlar hızlanmaya başlamış (eller dizlere gittikçe daha hızlı şekilde vurulur).
- Koşmuşlar, koşmuşlar, bir süre sonra karşılarına taşlık bir yol çıkmış (eller göğse vurulur).
- Taşlık yolda gitmişler gitmişler, bir çimenliğe gelmişler (avuç içleri birbirine sürtülür).
- Çimenlik yol bitince bu sefer bir çamurlu bir yolla karşılaşmışlar, ama yüksek dağın tepesindeki çayıra ulaşmak için bu çamurlu yoldan geçmek zorundaymışlar, yürümeye başlamışlar (ağızdan, dil damağa vurularak lak lak diye ses çıkarılır).
- Çamurlu yol bitince bu sefer de karşılarına genişçe bir çukur çıkmış, atlar çukurun üstünden atlamışlar (eller havaya kaldırılıp, hızla dizlere doğru indirilerek vurulur, hoooop güm).
- Sonunda yüksek dağın eteklerine ulaşmışlar ve başlamışlar dağa çıkmaya. Önce çok hızlı çıkmaya başlamışlar (eller dizlere gittikçe hızlı bir şekilde vurulur).
- Sonra yokuş onları çok yormuş ve gittikçe yavaşlamışlar (elleri dizlere gittikçe yavaşlayan şekilde vurulur, bir yandan offf poff offf poff diye sesler çıkarılır), ama en sonunda tepedeki yemyeşil çayıra varmışlar (otları yeme hareketi ve sesi taklit edilir).
- Hikâye çocuklara birkaç kez daha tekrarlanır. Her seferinde çocukların farklı şekillerde eşlik etmesi söylenir Örneğin, yüksek sesle, alçak sesle, hikâyeyi anlatmadan sadece beden sesleri ve hareketleriyle göstererek gibi.