Aynalar
—————————————————————————————————————————–
Kazanım ve Göstergeleri:
MA
K5 Müzik ve ritim eşliğinde hareket eder.
Müzik ve ritim eşliğinde dans eder.
—————————————————————————————————————————–
Malzeme: Orta büyüklükte bir ayna, 1 adet yavaş tempolu müzik parçası, 1 adet hızlı tempolu müzik parçası
—————————————————————————————————————————–
Uygulama:
- Çocuklarla birlikte çember olunur.
- Öğretmen “Çocuklar, bugün birlikte Ayna oyununu oynayacağız.” der.
- Çocukların aynayla ilgili bildikleri öğrenilir. “Ayna ne işe yarar? “Aynaya baktığımda ne görürüm?” diye sorulur ve cevaplar alınır.
- Birkaç çocuğun sırayla aynaya bakarak istedikleri bir hareket yapmaları istenir. “Aynadaki görüntü de sizinle aynı anda mı hareket ediyor, yoksa sizden sonra mı? Sizinle aynı hızda mı hareket ediyor, yoksa daha yavaş mı/daha hızlı mı?” gibi sorular sorulur. Cevapları dinlediketen sonra, çocuklara aynadaki görüntünün de aynı anda göründüğü açıklanır.
- Ayna kaldırılır ve öğretmen oyunun yönergesini verir: “Bugünkü oyunumuzda benim aynalarım olmanızı istiyorum. Ben hangi hareketi yaparsam benimle aynı hızda ve aynı şekilde, sanki benim aynadaki görüntümmüşsünüz gibi hareket etmenizi istiyorum.” der.
- Yavaş tempolu bir müzik açılır ve yavaşça hareket edilir. Öğretmen, çocukların yaptıkları hareketleri ayna görüntüsü gibi yapmaları için sözle de bir yandan ifade eder: “Şimdi kollarımı yukarıya doğru yavaşça uzatıyorum, sizler de benimle aynı anda uzatıyor musunuz?”, “Benimle aynı hızda yapanlar var, herkes benim aynalarım olarak benimle aynı hızda yapmaya çalışsın bakalım.”, “Şimdi de dizimi yavaşça yukarı kaldırıyorum, aynalarım da kaldırıyorlar mı bakalım? Şimdi de yavaşça yere indiriyorum.” gibi.
- Çocuklar ayna olmanın ne anlama geldiğini olduğunu anladıklarında, sırayla birkaç çocuktan müzik eşliğinde yavaş hareketler göstermesi ve sınıftaki diğer çocukların da onun aynaları olması istenir. Öğretmen de hareketlere eşlik eder ve çocukların yaptıkları hareketleri sözle ifade eder: “Ayşe yavaşça kendi etrafında dönüyor, biz de onun aynalarıyız, Ayşe’yle aynı hızda dönmeye çalışıyoruz.” gibi.
- Son olarak hareketli bir müzik açılır ve öğretmen çocuklara “Şimdi daha hareketli bir parça açacağım. Aynalarım! Sınıfta istediğiniz gibi dans edebilirsiniz artık.” der ve kendisi de çocuklara parça boyunca eşlik eder ve parça bittiğinde etkinliği sona erdirir.