Sevgili Öğretmenler,
Yaratıcılık kendini ifade edebilmenin en özgür şeklidir. Çocuklar için de kendilerini özgür ve açık şekilde ifade etmekten daha tatmin edici ve mutluluk verici bir şey yoktur. Doğduğu andan itibaren bebeklerin sürekli olarak çevresini gözlediğini, dinlediğini, hissetmeye çalıştığını ve farklı denemeler yaptığını farketmişsinizdir. Biraz büyüdüklerinde her yeni deneyim ve keşif onları daha da heyecanlandıracak ve mutlu edecektir. İşte doğuştan gelen bu beceriyi erken yaşlarda uygun yaklaşımlarla desteklemek ve geliştirmek, çocukların hayat boyu yaratıcılığında belirleyici olacaktır.
Erken yaşlarda yaratıcılık sadece sanat aktiviteleri ile kısıtlı değildir. Yaratıcılık farklı zihinsel ve sosyal süreçleri kapsar, bu da yeni fikirlerin ve kavramların gelişmesini sağlar. Çocuklar da kendilerini ifade edebilecekleri materyaller kullanarak, hayali oyunlar oynayarak, problem çözerek ve yeni düşünceler üreterek yaratıcılıklarını geliştirirler. Çocukların yaratıcılıkların geliştirmek için, ebeveynlerin olduğu kadar, siz öğretmenlerin de onları özgün fikirler üretmeleri için teşvik etmeleri gerekir.
İşte birkaç öneri:
- Çocukların çabalarını destekleyin: Çocukların çok güzel ürünler çıkartması zaman alabilir ama önemli olan onların çabalarına değer vermek ve bunu takdir etmektir. Bu çocukların güven duygusunu geliştirecek ve dolayısıyla yeteneklerini destekleyecektir. Çocukların ürünleri için sınıfta/okulda bir sergi alanı oluşturun. Gelişim göstermesi için de teşvik etmeyi unutmayın.
- Mükemmeliyetçi olmayın: Sonuç hiçbir zaman süreçten önemli değildir. Çocukların fikirlerini kendinizinkilerine benzetmeden değer verin. Ayrıca bir şeyleri bitirmek için onları aceleye getirmeyin, zorlamayın.
- Sevinç ve heyecanlarını paylaşın: Çocuklar başkalarının hareket ve tepkilerini model alarak öğrenir. İlk yıllarda yetişkinler çocuklarının buluşlarını heyecanla karşılar fakat biraz büyüdüklerinde bu coşkuları azalır. Böylelikle çocuk keşfettiği şeylerinin ilginç veya önemli olmadığını düşünür. Paylaşımları ihmal etmeyin.
- Etkinlikleri ve deneyimleri çeşitlendirin: Çocukları farklı durum ve materyaller ile tanıştırın. Aynı şeyleri tekrar etmek, onları farklı deneyimlerin zenginliğinden mahrum edebilir.
- Yaratıcı süreçleri çocuklarla veya kendi kendiniz ile konuşarak destekleyin: Kendi kendinize sesli konuşun. Kafanızda yürüttüğünüz mantığı bilmelerini sağlayın. Karşılaştığınız problemi ve nasıl üstesinden gelmeyi düşündüğünüzü anlatın. Onlara da danışın. Objeleri, şekilleri, renkleri isimlendirin. Çocuklara ne yaptıklarını sorun, neden bir şeyi seçtiğini veya yaptığını. Yetişkin ile konuşur gibi konuşun.
- Teknolojiye mola: Televizyon, cep telefonları, bilgisayarlar hepsi çok eğlenceli ama hayatlarımızda yaratıcılığa az yer bırakıyor. Yaratıcılığa ve hayal kurmaya zaman ayırmak için belli süreler için bu araçları kapatın. Örneğin gökyüzündeki bulut veya duvardaki gölge neye benziyor? Hayal gücü gerektiren sorular yöneltin. Çocukların özgün fikirleri paylaşmasına izin verin.
- Oyun oynadıklarında, oyuncakları veya nesneleri anlamlarından farklı bir şekilde kullanmaları için teşvik edin. Biraz yaratıcılık ile bir oyuncak bambaşka bir şeye dönüşebilir.
- Hikâye anlatmak, çocuklarda yaratıcılığı desteklemek için çok faydalıdır. Bildikleri bir hikâyeyi değiştirip anlatabilir, sonra kendisinin de hikâyeleri değiştirerek anlatması için teşvik edebilirsiniz.