En temel kural:
Sınıftaki materyaller çocukların yetişkine bağımlı olmadan ulaşabilecekleri ve kullanabilecekleri biçimde düzenlenmelidir/yerleştirilmelidir. Dolaplar kapaksız, çocukların yetişebileceği seviyede ve bölmeli olmalıdır. Bu, hem çocukların bireysel olarak hareket etmelerini sağlayacak, hem de öğretmene sınıfta çok daha az düşmesine neden olacaktır.
Önemli diğer hususlar:
- Merkezlerdeki materyaller o merkeze uygun olmalı, farklı köşelere ait materyaller bir arada bulunmamalıdır.Her merkezde bulunan malzemeler çeşitlerine göre sınıflandırılmış olarak raflara yerleştirilmiş olmalıdır (Pastel boyalar ayrı bir kapta, kuru boyalar ayrı bir kapta gibi).
- Her bir oyuncağın/ materyalin konulduğu yer çocuklar tarafından biliniyor olmalıdır. Yani, malzemelerin saklanış şekli çocukların rahatça alıp, kullandıktan sonra tekrar yerine yerleştirebilmelerini destekler nitelikte olmalıdır.
Kapalı ve içindekini göstermeyen saklama kapları yerine, kapaksız ve şeffaf saklama kapları kullanıldığında çocuklar malzemeleri görebilir ve rahatlıkla ulaşabilirler. Ayrıca büyük ve ağır kutular kullanmak yerine onların tutabileceği kutular kullandığımızda, çocuklara “bu sınıf ve malzemeler sizin” mesajını vermiş oluruz.